Informasi Terkini

Sukan Pasti Perak Gah Di Kejohanan Sukan Bola Sepak Bola Jaring Pasti Malaysia 2023 Oleh Pasti Negeri Perak / Oct 01, 2023

Kejohanan Sukan Bola Sepak Bola Jaring PASTI Malaysia 2023 menyaksikan PASTI Perak terus gah di kelompok pasukan terpilih apabila kedua-dua pasukan bola sepak dan bola jaring berjaya melepasi peringkat kumpulan.

Sekalipun pasukan bola sepak terkandas di peringkat suku akhir selepas tewas kepada Selangor 0-2, namun ia tidak menafikan kemaraan pasukan bola jaring PASTI Perak. Aksi bertenaga pasukan bola jaring PASTI Perak yang telah berjaya mara hingga ke peringkat akhir dan cemerlang memenangi semua perlawanan sebelumnya dengan jumlah jaringan yang besar seperti berikut :

Peringkat kumpulan :
Perak 10 - 4 Kelantan
Perak 14 - 0 Sarawak
Perak 9 - 1 Melaka


Suku akhir :
Perak 2- 1 Terengganu

Separuh akhir :
Perak 8 - 3 Pahang
Perak 11 - 1 Negeri Sembilan

Berbekalkan rekod tanpa kalah, pasukan bola jaring akhirnya akur sebagai naib juara bola jaring PASTI Malaysia selepas ketinggalan 5-10 dalam aksi dramatik menentang Wilayah Persekutuan.

Melengkapkan lagi kedudukan PASTI Perak, adik Malaiqa Jannah dari PASTI Perak telah dinobatkan sebagai penjaring terbanyak dengan jumlah 48 jaringan gol.

Alhamdulillah.. PASTI Perak terus gah dalam kelasnya tersendiri memberi saingan yang hebat kepada PASTI negeri lain.
Tahniah kepada semua!

Baca lagi
Sukan Taiping, Parit Buntar Julang Kejuaraan Pesta Sukan Pasti Perak 2019 Oleh Pasti Negeri Perak / Apr 13, 2019

Kuala Kangsar, 13 April 2019 : Pesta Sukan PASTI Perak 2019 yang bertempat di Padang Kuarters Jerlun, Kuala Kangsar telah menyaksikan Taiping dan Parit Buntar muncul juara bagi acara masing-masing. Taiping muncul Johan setelah berjaya menyingkirkan Tambun selaku Naib Johan dalam pertembungan yang sengit. Sementara itu tempat ketiga yang diraih Lumut turut menerima tentangan sengit sehingga penentuan dilakukan secara penalti setelah terikat dengan Bukit Gantang.

Sementara itu, Parit Buntar telah dinobatkan Johan setelah berjaya menundukkan Naib Johan, Tambun. Tempat ketiga pula telah disandang oleh Taiping setelah berjaya menewaskan Lumut.

Pesta sukan ini telah menghimpunkan 6 pasukan bagi setiap acara yang merupakan Johan dan Naib Johan setiap acara di peringkat zon baru-baru ini.

Majlis perasmian telah disempurnakan oleh YB Ust Akmal Kamaruddin yang merupakan Ketua Pemuda PAS Perak merangkap ADUN Selama.

Baca lagi
Sukan 8 Kawasan Bakal Rebut Kejuaraan Pesta Sukan Pasti Negeri Perak 2019 Oleh Pasti Negeri Perak / Apr 07, 2019

Semalam pada 6 April 2019, Pesta Sukan PASTI Perak secara serentak bagi 3 Zon telah melabuhkan tirai persaingan. Johan dan Naib Johan setiap acara bagi setiap zon bakal berentap di peringkat negeri yang dijadualkan sabtu ini di Kuala Kangsar untuk menobatkan juara bagi acara yang dipertandingan iaitu Bola Sepak Mini dan Bola Jaring. Perasmian dijangka akan dirasmikan oleh YB Ustaz Akmal bin Kamaruddin (Ketua Dewan Pemuda PAS Perak). Ikuti rangkuman ringkas ketiga-tiga zon tersebut.

Zon 1 yang diadakan di Padang Kolej Multimedia Taiping dengan dirasmikan oleh Pengarah PASTI Perak sendiri iaitu Mohd Azahari bin Yahaya menyaksikan tuan rumah iaitu Taiping telah mengondol gelaran juara bagi kedua-dua acara. Turut mengiringi Taiping ke edisi negeri ialah Bukit Gantang selaku Naib Johan Bola Sepak Mini dan Parit Buntar yang menyandang Naib Johan Bola Jaring. Sementara itu Lenggong sekadar berpuas hati ditempat ketiga bagi kedua-dua acara setelah menewaskan Gerik dalam Bola Sepak Mini dan Bagan Serai bagi Bola Jaring.

Dalam pada itu, Zon 2 yang diadakan di Extreme Park Tambun telah dirasmikan oleh Ustaz Hafez Sabri (Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Perak) menyaksikan Tambun dan Kuala Kangsar mengesahkan kelayakan ke negeri apabila masing-masing berjaya meraih kedudukan Johan dan Naib Johan bagi kedua-dua acara. Kuala Kangsar nyata jaguh dalam Bola Sepak Mini selepas menewaskan Tambun sebagai Naib Johan. Manakala Tambun pula telah menundukkan Kuala Kangsar dalam merebut kedudukan Johan dan Naib Johan Bola Jaring. Tanjung Malim nyata senasib dengan Lenggong apabila sekadar berpuas hati dengan tempat ketiga bagi kedua-dua acara.  Mengekori di belakang bagi kedudukan keempat ialah  Gopeng bagi acara Bola Sepak Mini manakala Kampar bagi acara Bola Jaring.

Bertempat di Padang Desa Seri Iskandar pula, Lumut yang berentap di zon 3 mengulangi skrip sama Taiping apabila turut mengungguli kedua-dua acara sekaligus layak ke negeri selepas mengatasi Naib Johan Bola Sepak Mini iaitu  Batu Gajah dan Naib Johan Bola Jaring iaitu Teluk Intan. Pasir Salak pula terpaksa berpuas hati membawa pulang tempat ketiga Bola Sepak Mini dan keempat Bola Jaring. Sementara Parit turut menempatkan nama selaku tempat ketiga Bola Jaring. Perasmian zon 3 ini telah disempurnakan oleh Ustaz M. Zahid b. Abu Bakar (Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Perak).

Baca lagi
Sukan Pasti Terus Harum Di Hulu Perak Oleh Pasti Negeri Perak / Jan 29, 2019

Gerik, 31 Mac : PASTI terus mengharumkan namanya setelah berjaya menjuarai Karnival Futsal, Bola Jaring dan Mewarna Daerah Hulu Perak yang anjuran PPD Hulu Perak melalui kontijen PASTI Lenggong (Johan Futsal dan Johan Bola Jaring)  dan kontijen PASTI Gerik (Tempat Ketiga Futsal) pada 31 Mac 2018 bertempat di SK Adika Raja, Gerik. Pertandingan ini telah mengumpulkan hampir seluruh institusi pendidikan pra-sekolah seperti Tadika Islam, Tadika Perpaduan dan banyak lagi.


Menurut Mohd Azahari bin Yahaya (Pengarah PASTI Perak), "Kejayaan PASTI dalam pertandingan ini membuktikan kesungguhan PASTI dan para guru dalam menggilap bakat setiap kanak-kanak."

"PASTI menawarkan peluang kepada semua kanak-kanak untuk mendapat didikan yang seimbang dunia dan akhirat. PASTI bukan sahaja menekankan kecemerlangan dalam akademik bahkan PASTI juga institusi pendidikan yang melahirkan generasi yang cergas, sihat dan pintar."

Berikut adalah keputusan pertandingan :

Futsal
Johan: PASTI Lenggong
Naib Johan: SK Mahkota Sari
Ketiga: PASTI Gerik

Bola Jaring
Johan: PASTI Lenggong
Naib Johan: Tadika Perpaduan
Ketiga : SK (F) Lawin Selatan


Baca lagi
KEMASKINI TERUS KEPADA ANDA!

Jadi yang pertama mendapatkan kemaskini dari kami melalui emel!